CMS systeem

De afkorting CMS staat voor "content management systeem". Een content management systeem is een stuk software waarmee u op een gemakkelijke manier aanpassingen kunt verrichten aan uw website. Alles wat in aanmerking komt voor actualisering kunt u over het algemeen aanpassen via het CMS systeem. Denk aan het aanmaken van pagina's, het veranderen van het navigatiemenu of het actualiseren van de op de website getoonde contactinformatie.

Het voornaamste voordeel van CMS systemen is dat u de website kunt aanpassen zonder dat er van uw kant kennis van de opmaaktaal nodig is. Ook wanneer u die kennis wel heeft loont het om een CMS systeem te gebruiken: de kans op fouten wordt aanzienlijk beperkt door de scheiding tussen content en andere belangrijke onderdelen van de website, zoals de opmaak en de bronbestanden op de server.

Een CMS systeem waar u prima een algemene website kunt maken is bijvoorbeeld WordPress. Ook zijn er CMS systemen welke puur zijn gericht op een specifiek soort website. Zo zijn vBulletin en phpBB puur bedoeld voor het beheer van forums. Voor webshops kunt u dan weer beter kiezen voor bijvoorbeeld Prestashop of Magento.

Zit u in de situatie dat er een CMS gekozen moet worden voor een nieuwe website, kijk dan altijd om wat voor soort website het gaat. Vervolgens kunt u een lijst maken van CMS systemen die voor dat type website geschikt zijn. Uit die lijst kunt u uiteindelijk een keuze maken.