CMS systeem website

Uw website beheren met een CMS systeem.

Wanneer u een website gaat beginnen is het verstandig om daarbij gebruik te gaan maken van een CMS programma. Dit programma installeert u op uw webhosting omgeving, waarna u het kunt gebruiken om het beheer van uw website mee te doen. In deze zin verschilt een CMS van een online website builder: een CMS installeert u op uw eigen webhosting omgeving en een website builder draait op de omgeving van iemand anders.

Bij veel hostingproviders kunt u een aantal CMS pakketten installeren zonder dat u eerst zelf de bestanden naar de webhosting omgeving hoeft over te zetten. U kunt het dan via het controlepaneel installeren zonder zelf iets met een FTP programma te hoeven doen. Dit betekent niet dat u bent gebonden aan de door de hostingprovider aangeboden CMS systemen: u kunt zelf een CMS programma naar keuze aanschaffen, downloaden en op uw webhosting omgeving installeren als u dat wilt.

Een CMS maakt het ook mogelijk om anderen, bijvoorbeeld een gastblogger, toegang te geven en content te plaatsen. Anders zou u de FTP gegevens met de ander moeten delen, waarna de ander aanpassingen in de bronbestanden zou moeten verrichten. De kans op fouten is dan vele malen groter dan wanneer u een beheeromgeving hiervoor gebruikt. Ook is de schade aan de website groter wanneer men een bronbestand verkeerd aanpast dan wanneer men iets verkeerds doet in het beheerpaneel.