Betekenis CMS

De afkorting CMS staat voor "content management systeem". Een content management systeem zorgt ervoor dat u met weinig tot geen technische kennis veranderingen kunt aanbrengen aan een website.

Ook wanneer er wel technische kennis in huis is, biedt het gebruik van een content management systeem voordelen. Zo hoeft u niet allerlei mensen toegang tot de bestanden op de server te geven. En zorgt de scheiding tussen content en andere belangrijke zaken ervoor dat u minder fouten kunt maken. Dat zit zo: omdat u alleen de platte tekst bewerkt, kunt u niet per ongeluk de opmaak aanpassen.

Om gebruik te kunnen maken van een CMS systeem dient het eerst als toepassing op uw webhosting pakket te worden geïnstalleerd. Bij een groot deel van de webhosting pakketten kunnen de gangbare CMS systemen zonder veel moeite worden geïnstalleerd via het controlepaneel.

Biedt uw webhosting pakket uw favoriete CMS systeem niet aan via het controlepaneel, dan is er geen man overboord. U kunt namelijk ieder gewenst CMS systeem via FTP uploaden naar de server en het vervolgens installeren.

Veelgebruikte CMS systemen zijn WordPress, Drupal en Joomla. Sommige CMS systemen zijn vooral gericht op een bepaald type website. Zo zijn vBulletin en phpBB bedoeld voor het beheer van forums. En Magento en Prestashop zijn CMS systemen die vooral geschikt zijn voor webshops.